Vi på Högskolan Väst har lång erfarenhet av att arbeta tillsammans med företag och organisationer för att skapa skräddarsydda utbildningar. Vi erbjuder olika möjligheter att utveckla din verksamhet och din personal inom ingenjörsområdet.
Vår långa erfarenhet av att arbeta med yrkesverksamma gör att vi enkelt kan anpassa kurser till den unika organisationens behov. Många av våra lärare har utöver lång lärarerfarenhet även erfarenhet av arbete i företag och organisationer utanför högskolan.
Alla våra kurser präglas av högskolans profilområde - arbetsintegrerat lärande (AIL). I uppdragskurserna märks detta tydligast genom att vi nyttjar deltagarnas egen erfarenhet och kopplar den till de teorier kursen innehåller. Vi nyttjar också med ”case” eller projekt kopplade till den egna arbetsplatsen.
Vi erbjuder bland annat:
Uppdragsutbildning (poäng- eller ickepoänggivande)
Forsknings- och utvecklingsuppdrag
Inspirationsföreläsningar och seminarier
Laborationer och uthyrning av maskiner vid Produktionstekniskt Centrum
Kontakta oss gärna om du har frågor eller vill diskutera kursupplägg!
Monika Hagelin - om du har frågor kring avtal, offert eller önskar kontakt för att planera en Uppdragsutbildning.
Ingrid Elison - om du önskar planera en större Uppdragsutbildning, har frågor kring innehåll eller pris.
Stefan Björklund - om du undrar om uthyrning av maskiner.
Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Vi genomför fortlöpande kursen, som är på 1,5 hp, och säljer enstaka platser. Anmäl dig redan idag. När vi har minst fyra deltagare inbokade startar vi en kurs enligt överenskommet datum. Max sex deltagare per kurs.
Företag och organisationer kan enbart köpa platser för sin personal.
Plats: Produktionstekniskt Centrum (PTC) Tid: Fortlöpande
Om du har funderingar om kursen är du varmt välkommen att kontakta Monika Hagelin.
ESA 19 FACKKUNNIG
Vi genomför fortlöpande kurser i ESA 19 Fackkunnig Grund + Repetition. Anmäl dig redan idag. När vi har tillräckligt många deltagare inbokade startar vi en kurs enligt överenskommet datum. Max 16 deltagare per kurs.
Plats: Högskolan Väst eller på ert företag (om det ligger inom pendlingsavstånd från Trollhättan) Tid: Fortlöpande
Vi kan skräddarsy helt nya kurser efter era behov eller ta avstamp i tidigare genomförda uppdragskurser och anpassa dem efter er verksamhet. Här nedan kan du se exempel på kurser som vi genomfört tidigare.
Automation och robotteknik
Kurserna inom detta fokuserar på grundläggande hantering av robotar och PLC, både on-line och off-line.
Områden som bland annat behandlas i kurserna är, grundläggande begrepp och komponenter inom Industriautomation, praktisk hantering av robotar, robotprogrammering, robotsimulering, PLC programmering.
Exempel på kurser i automation och robotteknik:
Digitaliseringen utmanar och transformerar flera olika områden såväl i vår vardag som i arbetslivet. Våra kurser ger bred kunskap och förståelse för industriella processer och olika digitaliseringstekniker som; Internet of Things (IoT), digital twins, cyber security, digital supply chain, virtual reality, självbeslutande robotceller big data och artificiell intelligens. Du får kunskap om dessa teknikers påverkan på olika produktionsprocesser samt hur de är möjliga att applicera för olika produktionsmiljöer.
Exempel på kurser i industrins digitalisering:
Lean är en verksamhetsfilosofi, i kurserna studerar vi huvudsakligen de principer och värderingar som ligger till grund för Leans tanke- och arbetssätt. Den senaste tidens forskning har alltmer fokus på den mänskliga och beteendevetenskapliga sidan av Lean. Det handlar i hög grad om hur Lean-principerna påverkar hur organisationen leds.
Vad är det som gör de framgångsrika organisationerna framgångsrika? De här kursen ger en djupare förståelse kring hur Lean leder till lärande hos individen och skapar en lärande organisation. Stor fokus ligger på problemlösning och förbättringsarbete och hur detta utvecklar individer och organisationer.
Agil projektledning har fått ett stort genomslag inom många verksamheter. I en föränderlig värld som efterfrågar flexibilitet, snabbhet, anpassning, entreprenörskap och innovation krävs nya sätt att organisera och leda verksamheter. De agila arbetssättet som bygger på Lean är anpassat för att möta dessa nya krav. Våra kurser kring agilt arbetssätt visar på skillnaden mellan traditionell projektledning och agil projektledning och tar upp vilka krav detta ställer på team och ledare.
Exempel på kurser i Lean och agila metoder:
Mot en Lean och Agil verksamhet – vägen till en lärande organisation
Logistik
Logistik handlar om effektiva materialflöden som är centralt för de flesta företags lönsamhet. Kurserna behandlar logistikens spelregler och hur effektiva och miljövänliga materialflöden i försörjningskedjor påverkar företagets konkurrenskraft.
Exempel på kurser inom logistik:
I en allt mer digitaliserad värld har mängden insamlad data ökat. Det är vanligt att verksamheter samlar in stora mängder data som sällan bearbetas och nyttjas. Genom att använda statistiska metoder kan med hjälp av data, identifiera förbättringsområden som kan utveckla verksamheten.
Fler möjliga kursområden
Datateknik och nätverk
Lantmäteri och miljö
Matematik
Du finner fler exempel på kurser och utbildningar inom teknik och ingenjörsvetenskap i högskolans ordinarie utbildningsutbud.